Semnificatia obiceiurilor din ziua nuntii, pas cu pas.

Semnificatia obiceiurilor din ziua nuntii, pas cu pas. Poza 1
V-ati intrebat vreodata cum au luat nastere obiceiurile din ziua nuntii? Dincolo de persoanele din jur care va explica pas cu pas ce aveti de facut, conform traditiei, exista si un punct zero de la care un anumit gest, ritual a inceput, astfel ca astazi mii de tineri casatoriti il repeta la nunta lor. Ce incarcatura are, ce inseamna acest lucru, urmeaza sa va exemplificam in continuare, prin cateva exemple de astfel de momente derulate in ziua nuntii.

1. Furatul miresei.
Acest moment provine din vremurile timpurii in care parintii plateau mireasa pentru fiul lor, oferind familiei acesteia bani ori contravaloarea acceptata in bunuri. Familia miresei trebuia sa fie convinsa ca fiica lor va duce o viata indestulata alaturi de mire si pentru acest motiv primeau in schimb obiecte de valoare pentru a suplini lipsa fetei in familie. Si astazi simbolistica s-a pastrat, aproape de miezul noptii mireasa este furata pentru ca mirele sa plateasca in bani sau obiecte rascumpararea ei. De obicei domnisoarele de onoare si cavalerii o iau pe mireasa din mijlocul petrecerii si o aduc inapoi mirelui numai dupa o targuire asidua, incheiata cu o rascumparare binemeritata. 

2. Petrecerea de nunta.
Petrecerea in sine simbolizeaza fericirea mirilor odata ce au fost uniti in fata lui Dumnezeu si a invitatilor. Este momentul acordat distractiei, momentul in care participantii la nunta si-au incheiat drumurile si treburile, momentul in care toata lumea se ospateaza. Dupa cum o arata si momentul, petrecerea este lasata la urma, dupa ce cununia religioasa a fost savarsita iar binecuvantarile au fost date. Este prima petrecere la care participa mirii avand verighetele pe deget.

3. Tortul de nunta.
Pe vremuri, la nunta mirii nu aveau tortul maiestuos intalnit astazi in felurile modele si gusturi. Pe vremuri, se facea o paine care era impartita in mici bucatele si oferita invitatilor, dar nu pentru a fi mancata ci pentru a fi pusa acasa la loc de cinste, pentru ca se spunea ca va aduce noroc. In zilele noastre, painea a fost inlocuita cu felia de tort care si el si-a schimbat rolul: va fi mancat, nu dus acasa pentru noroc. Se pare ca motivul principal al acestei schimbari a fost usurarea miresei de a rupe o intreaga paine in sute de bucati si oferita personal fiecarui invitat tot de catre ea. Acum simbolistic se taie prima felie de tort dupa care de restul se ocupa organizatorii. 

4. Aruncatul cu orez inspre miri.
Aruncatul cu boabe reprezinta binecuvantarea invitatilor cu prosperitate, bogarie si belsug. Motivul s-a pastrat intact si astazi, insa la inceputuri mirii erau asaltati cu orice fel de boaba gaseau la indemana: porumb, fasole, grau. Odata aruncat si ramas pe jos, ulterior se inghesuiau pasarile si adunau boabele, fapt care dezamagea mirii pentru ca urarile lor de bine se puteau considera pierdute. S-a optat pentru inlocuirea altor boabe cu orez fara un motiv anume ci pur si simpu se pare ca a fost preferinta tuturor, fara tagada.

5. Rochia alba de mireasa.
Rochia de mireasa alba simbolizeaza puritatea. Dar nu intotdeauna a fost asa. Miresele imbracau la nunta lor hainele cele de sarbatoare, in special care puteau fi purtate ulterior si cu alte ocazii. Miresele de pe la noi imbracau culoarea alba ca simbol al fertilitatii si casatoriei inchinate zeitatilor.Prima rochie de mireasa de culoare alba a fost mentionata in documente in secolul 15, pana atunci miresele imbracau simbolic rochii de diferite culori si modele, nefiind o conditie pentru marele eveniment. Prima rochie de mireasa de culoare alba a fost imbracata in Franta secolului 15, ca protest al miresei fata de nunta ce nu si-a dorit-o si asta pentru ca in acea vreme culoarea alba era considerata culoare de doliu. Ulterior, culoarea alba a devenit culoarea universala pentru rochiile de mireasa imbracate peste tot in lume.

sursa poza: pinterest.com


Data adaugarii: Miercuri, 24 Iunie 2015 08:36

Comenteaza referitor la acest articol

Pentru a putea lasa un mesaj, trebuie sa te autentifici. Daca nu ai inca un cont, inregistreaza-te.

FB